5 redenen om nu een klushuis te kopen en te verbouwen.
Twee jaar geleden hoorde ik via mijn schoonzus van een project in Den Haag. Een oud pand aan de Duinstraat in Scheveningen zou door de Gemeente Den Haag aan particulieren verkocht worden als woning. De panden waren relatief goedkoop, maar ze moesten nog wel compleet verbouwd worden.
Men is geneigd iets al heel snel een verbouwing te noemen. Als de kozijnen geverfd moeten worden en er komen nieuwe badkamertegels dan is dat in de volksmond al een verbouwing.
Laat me hier even duidelijk over zijn de verbouwing van een klushuis is niets vergeleken met het verbouwen van een bestaande woning.
Een van de grootste verschillen is dat een klushuis meestal een pand is dat niet gebouwd is met een woonbestemming. Dat betekend dus dat belangrijke basiselementen nog moeten worden aangelegd of verlegd zoals: electra, isolatie, leidingen en riool. En dan heb ik het nog niet eens over het geraamte van het huis dat bewoonbaar moet worden: de verdiepingen en muren.
Een verbouwing kan bakken met geld en tijd kosten en bakken frustratie opleveren. Waarom is het dan toch gunstig om een klushuis te kopen? En waarom juist nu?
In dit artikel geef ik je vijf redenen om ook voor een Gemeentehuis te gaan liggen of wat dan ook te doen om dat klushuis op jouw favoriete locatie te bemachtigen.
1. De huizenmarkt is een kopersmarkt
Wat klinkt dit cliché, maar wat is dit waar. Nederland is aan het opkrabbelen uit een crisis, de bestedingen van de consument stijgen langzaam, maar er zijn nog steeds meer mensen die hun huis willen verkopen dan mensen die een huis willen kopen. Over het algemeen worden huizen onder hun vraagprijs verkocht en als je door omstandigheden tóch in deze tijd moet verkopen, is dat meestal met verlies.
Dat is heel naar voor de verkopers, maar heel gunstig voor kopers. Ben je op zoek naar een nieuw huis dan is dit een perfect moment om in te stappen.
Als je zeker bent van de locatie en de persoon met wie je het huis gaat delen, geeft kopen je veel meer waarde dan huren. Jouw maandelijkse huurgeld zie je nooit meer terug, maar jouw hypotheekaflossing verdwijnt in je eigendom. En door die aflossing worden je maandelijkse lasten ook nog eens minder. En dus;
2. Een huis is een investering
Onroerend goed is een serieuze investering. En natuurlijk heb jij nooit zoveel rendement als de echte grote investeerders, maar jouw geld in een pand steken is helemaal geen slecht idee. Je staat er nu nog niet bij stil, maar wat als je dat pand ooit kan gaan verhuren. Je hebt dan een maandelijkse stroom van inkomsten terwijl je er bijna niets voor hoeft te doen. Of wat als je dat pand ooit gaat verkopen op een gunstig moment, misschien maak je wel veel meer winst dan de prijs waarvoor je het hebt gekocht. Het volgende punt is dan ook;
3. Klushuis + verbouwing = Droomhuis met veel meer waarde
Met een beetje geluk vind je een klushuis dat voor een hele redelijke prijs op de markt wordt gezet. In ons geval was het zo dat de verkoper in eerste instantie een projectontwikkelaar zocht voor het hele pand, maar er geen kon vinden en uiteindelijk besloot aan particulieren te gaan verkopen. De verkoper wilde er graag vanaf en vroeg per appartement aantrekkelijke prijzen. De verkoper kan bij een klushuis ook geen hoge prijzen vragen, want de uiteindelijke waarde van de woning is nog niet zichtbaar. En deze waarde is sterk afhankelijk van hoe het klushuis verbouwd wordt. De verkoper verkoopt dus voor een laag bedrag, maar het huis kan wel op een toplocatie staan. Als jij je huis dus slim verbouwt, heb je een droomhuis op een toplocatie tegen een lage investering. Om je een voorbeeld te geven: de appartementen aan de overkant van onze straat met dezelfde grootte zijn nu al een ton meer waard dan onze totale investering! En dan: slim verbouwen, hoe?
4. Slim verbouwen is niet duur
Ben je met zo’n slimmerd getrouwd als ik? Dan hoef je je nergens zorgen over te maken. Verbouwen is zeker een big deal, maar met de juiste mensen om je heen, een goed stel hersenen en youtube kom je een heel eind. We leven niet meer in een maatschappij waar alleen een specialist vloerverwarming kan leggen op zijn eigen geheime manier. We leven in een maatschappij waarbij we 24/7 toegang hebben tot de grootste encyclopedie en community ter wereld: Internet. Mensen vroegen ons vaak in het begin: hoe gaan jullie alles doen? En dan antwoordde we gekscherend: Youtube! Maar écht, er is zoveel binnen je handbereik, ga er slim mee om en doe er je voordeel mee. Wat denk je van online veilingen als BVA Auctions? Wc’s, steigers, keukens, werkhandschoenen, houten vloeren koop je daar voor een prikkie; check regelmatig de site en je bespaard mega veel geld. En daarbij ook nog eens: de belasting is verlaagd naar 6% op arbeid. Zelfs de overheid wil graag dat jij NU gaat verbouwen!
5. Ontwerp je droomhuis
Hoe ongelofelijk cool is het als jij met een architect elke centimeter van jouw droomhuis kan ontwerpen? Elk facet kan gebaseerd worden op jouw leef behoeften. Elke hoek kan ontworpen worden naar jouw smaak. Als je een karakteristiek klushuis koopt zoals wij hebben gedaan, kan je de oude elementen behouden en daarmee het huis tijdloos maken. Naast design kan je je klushuis ook superpraktisch maken. Instaleer heel veel stopcontacten, laat deuren weg waar nodig, bouw extra kasten in, creëer veel lichtinval. Geen bouwontwikkelaar bepaalt dit voor jou, je doet dit zelf! Met de juiste architect aan je zijde is the sky the limit! (en het bouwbesluit, dat dan weer wel)
Heb je ineens ongelofelijk veel zin gekregen in een klusavontuur? Kijk dan eens in jouw regio. Wil je ervaringen delen of heb je vragen, laat dan hieronder een bericht achter.
Leuke links zijn:
www.klushuisamsterdam.nl
www.ikbouwindenhaag.nl
www.klushuishaarlem.nl
http://www.gewoonovergeld.nl/themas/wonen-en-hypotheken/budgetcoach-eef-geeft-tips-voor-een-killerverbouwi/
Happy verbouwing!