Eddie over: Elektriciteit aanleggen

Introducing gastblogger Eddie:

Eddie ondersteund zijn broer Robbie in moeilijke klustijden. Hij zit nog op school, maar besteed elk vrij uur aan de verbouwing van zijn broer. Naast zijn toewijding is hij ook nog eens handig, maar echt handig. Zijn werk is zo befaamd dat hij inmiddels is gevraagd om ook de complete elektriciteit van de onderbuurman te aanleggen. Ik bedoel maar.. Oh ja: je kunt hem ook kennen van die speech over pastel en van de broodjes Unox bij de Loud bar op zondag. Hier is Eddie met een paar wijze woorden:

‘The Pretender’, een tv serie die jullie vast wel kennen met in de hoofdrol: Jarod. Jarod kan door zijn intellect verschillende beroepen aannemen. Hij helpt mensen in nood door de ene keer op te treden als plastisch chirurg en de andere keer als bijvoorbeeld: fotograaf. Mijn naam is Eddie en tegenwoordig ik kan me wel met Jarod identificeren.

Toen Christine en Robbie voor het stadhuis in Den Haag gingen kamperen had ik nog geen besef dat het plot van ‘The Pretender’ zo reëel zou worden in mijn leven als het nu is. De ene dag ben ik bouwvakker en de volgende elektricien. Het begon allemaal onschuldig met het helpen van de vloer eruit te halen. Maar evolueerde al snel tot  het bouwen van verdiepingen en elektriciteit aanleggen.

Ik zal meteen vertellen dat dit het eerste huis is waarbij ik me bezig houd met de elektriciteit aanleggen. Ik voel de gedachte al bij je opkomen,: maar hoe dan? Ik wil je graag meenemen in de stappen die ik heb genomen om dit huis te voorzien van de vele honderden meters buizen en kabel.

Stap 1.  Heb een goed hart
Essentieel is een goed hart. Ik wil mezelf niet prijzen, maar het is nou eenmaal een flinke klus. Zonder de juiste instelling zal je het niet gemakkelijk krijgen. Het kost veel tijd en toewijding. Gelukkig heb ik veel liefde voor mijn broer en schoonzus, dus dit punt was voor mij geen probleem.

Stap 2. Vergaar informatie.
Ik heb gemerkt dat je niet veel hoeft te weten als elektricien. Maar de dingen die je wel moet weten, zijn dan ook meteen van levensbelang. Niet alleen voor je eigen veiligheid maar ook voor de veiligheid van de personen die gaan wonen in het huis. Zelf ben ik gezegend met een wandelende encyclopedie als vader. Hij heeft veel ervaring met het vak en voorzag in 95% van mijn informatie over elektriciteit aanleggen. De overige 5% komt natuurlijk van Google.

Stap 3. Plan
Haastige spoed is zelden goed. Bedenk vooraf wat je wilt en hoe je het wilt. Robbie had zelf al een duidelijk beeld van wat hij wilde.  Zijn plannen omvatte niet alleen stroom door het hele huis heen, maar ook: domotica, ingebouwde speakers, brandmelders, UTP-kabels en coaxkabels.
De belangrijkste vraag is dan: Hoe? Mijn antwoord is: stap voor stap. Doordat dit het eerste klushuis van Robbie en Christine is hebben we het grote geheel opgesplitst in kleinere projectjes. Zo ben ik gewoon begonnen op de begane grond en heb opgewerkt tot de tweede verdieping. Daarbij is het handig het complete plaatje in je achterhoofd te blijven houden. Zou kan je met toekomstige stappen al rekening houden.

Stap 4. Controleer
Veiligheid vind ik zelf erg belangrijk. Daarom raad ik ook aan om je werkt zelf of door iemand anders te (laten) controleren.

Een tip van mij:
Besteed wat extra tijd en aandacht aan je meterkast. Dit is namelijk het enige onderdeel dat na afloop van je werk nog zichtbaar is. Al het andere is verborgen achter gips- en underlayment-platen.

Tot slot, geniet van het proces en wees creatief. Dit kan je geld besparen en je huis nog net iets perfecter maken. Volgende keer vertel ik meer over het zelf aanleggen van domotica dus Stay Tuned!

IMG_20141121_145305IMG_0068 IMG_0069 IMG_0076IMG_0077 IMG_0075

3 Comments

  1. Respect!!!

  2. Wauw! Te gek Eddie, zie er super uit!!!! (… kan je niet met m’n zwager praten? Hi hi)
    Gr. van de klussers uit Twisk!

  3. Cool article, It was helpful.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *